För grupper

Är ni en grupp på åtta personer eller fler, kan ni välja bland nedanstående förslag. Har ni andra önskemål och idéer är vi alltid öppna för diskussioner. Tidpunkt och plats bestämmer ni. Antingen kommer ni till Örthuset på Norra Zinkgatan 25 i Ystad eller så packar jag korgen och kommer till er.

Kontakta oss för prisuppgift och bokning: +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se

Workshops

Att träffas med komipsgänget eller kollegorna och tillsammans skapa något för både nytta och njutning ger en alldeles speciell upplevelse. Samtalet flyter lätt, skratten är många och gemenskapen stor. Timmarna går snabbt men känslan av att ha lärt sig något nytt som är till nytta för både mig själv och naturen finns kvar.


– Hudvård från naturen

Naturen förser oss med fantastiska råvaror som är välgörande för huden och ger den näring och skydd. Att göra sin egen hudolja eller salva på det som finns nära känns extra bra.

Vi inleder med att Eva berättar lite om växterna vi ska använda och deras egenskaper innan vi sätter igång med den praktiska delen. Tillsammans skapar vi två olika produkter som vi kommit överens om i förväg. Allt efter årstid och det naturen erbjuder just nu kan ni välja att göra salva, cerat, hudolja, ansiktsolja, fotsalt, badsalt eller skrubbar. Med er hem har ni produkter och recept samt icke minst inspiration och kunskap för att fortsätta på egen hand.

Tid: 2 timmar
Pris/person: 350:- inkl handledning, dokumentation och material till två produkter.


– Dofter och eteriska oljor. Gör ditt eget doftsalt.

Den eteriska oljan är växtens själ, själva essensen. Hur påverkar den oss och hur fungerar vårt fantastiska doftsinne? Under denna kreativa workshop blandar vi teori kring aromaterapi och hur du varje dag kan njuta av de eteriska oljorna med att göra vår egen variant på Eau du Luce – doftsalt. Praktiska små flaskor att dofta på när du behöver något uppiggande, kreativt, rogivande eller uppfriskande.

Tid: 1,5 timme
Pris/person: 180:- inkl handledning, kursdokumentation och material till två doftsalt.


– Den underbara konsten att skapa en parfym

Här får ni utmana ert doftsinne och skapa en egen parfym. Vi inleder med en teoretisk del där ni får veta hur en parfym är uppbyggd med noter och ackord, vilka de naturliga parfymmaterialen är och hur de framställs och en kort historisk tillbakablick.

Nu är det dags för den praktiska delen som inleds med att ni får dofta er genom några olika oljor från de olika noterna för att lära känna dem innan ni börjar blanda en egen oljebaserade parfym med hjälp av den inspiration och kunskap ni nu har.

Kursledare på denna kurs är både Eva Olsson och Charlotta Lindqvist. Vi är båda utbildade i att skapa parfym av naturliga eteriska oljor och absoluter av Mandy Aftel, Aftelier Perfumes i Berkeley, USA.
Workshopen är lämplig för 5-10 personer.

Tid: 3 timmar
Pris/person: 750:- inkl handledning, kursdokumentation och material till en oljebaserad parfym på 10 ml.

Örtvandringar

Att få träffa växterna i deras egen miljö är oslagbart. Vi kan dofta och smaka på dem och känner lättare igen dem när vi möter dem på egen hand nästa gång. När man har ”örtvandrarögonen” på ser man naturen på ett annat sätt, det dyker upp växter man inte upptäckt tidigare och man får en ny upplevelse.


– Örtvandring i naturen

Följ med Eva ut i naturens gröna apotek och skafferi och upptäck alla fantastiska växter vi har runt knuten. Årstidernas växlingar gör att vandringarna blir olika varje gång. Allt från de späda bladen tidigt på våren till sensommarens mogna bär och frukter.

Vi vandrar 2-3 km och gör täta stopp under vägen för att titta på det som växer. Du får tips på användning av växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Med oss hem har vi massor av kunskap och inspiration.

Har ni ett eget önskemål på var vi ska vandra gör vi det, annars håller vi till i Ystadtrakten. Om ni önskar, avslutar vi gärna med några smakprover, som är bakade/tillagade på de växter vi träffat på under vandringen.

Tid: 2 timmar
Pris/person: 260:-. Önskar ni smakprover tillkommer 30:-/person


– Örtvandring i Gråbrödraklostrets örtagård i Ystad

Vi botaniserar bland klosterörtagårdens buxbomsomgärdade rutor, fyllda av läkeväxter. Ni får den historiska bakgrunden till läkeväxterna tillsammans med de mustiga berättelser som örterna kunde ge upphov till i folktron. Med den kunskap vi har idag om vilka ämnen växterna innehåller kan vi förstå hur historierna uppstod men också vilken nytta vi nutidsmänniskor kan ha av dem.

Eva berättar hur vi kan ha moderna nytta av denna gamla kunskap, du får tips och recept på hur du kan använda växterna du har i din egen trädgård.

I den vackra klostermiljön stiftar vi också bekantskap med Hildegard av Bingen, en av medeltidens mest spännande personligheter. Hildegard var abbedissa i ett kloster i södra Tyskland på 1100-talet och skrev många fantastiska verk om skapelsen och världsalltet. Hildegard formulerade också en helhetsläkekonst med tankar som känns aktuella och moderna.

Tid: 1,5 timme
Pris/person: 260:-

Kurser

Alla de kurser som finns i vårt kursprogram för individuella bokningar är fullt möjliga att välja som grupparrangemang.

Läs mer här: Kursprogram

 

Föredrag

Evas föredrag är en resa i ord och bild rakt in i den gröna värld av växter som hon under många år utforskat tillsammans med sin kamera. Med antingen bildernas hjälp eller med en korg färska örter förnimmer ni doften av timjan och ljudet av humlor och vi vågar lova att inspirationen kommer att infinna sig till egna utflykter i det gröna. Föredragen förmedlar den fantastiska kunskap om växterna som tidigare generationer givit oss liksom den glädje och kraft som växterna ger.

Föredragen är oftast en timme men kan naturligtvis anpassas efter era önskemål. Priset är 5000:- inkl moms + eventuella reskostnader.


 

– Växternas Gröna kraft

Ett föredrag som kan bli starten eller kanske fortsättningen på din gröna kunskapsresa. Naturens apotek förser oss med en mängd växter som vi kan använda för egenvård, för att behandla våra ”vardagskrämpor”, för ökad hälsa eller för att helt enkelt bara njuta av. Vi finner dessa växter både i trädgården, i skogen och på ängarna och många av dem kan vi också odla i en kruka på balkongen. Under tusentals år har de använts i människans tjänst. Under föredraget lär vi känna läkeväxterna lite närmare, hur de är uppbyggda och vilka aktiva ämnen i dem som har stödjande och lindrande effekter. Spännande och viktig kunskap för att veta när och hur vi ska använda och bereda dem.

Växterna är också njutning. Ett fotbad med doft från sommarens rabatter eller en örtolja du själv gjort, som ger huden precis det den behöver. Du får inspiration och tips på hur växterna kan förgylla din tillvaro.

Det vi ibland betraktar som ogräs är egentligen fantastiska växter som bara valt att slå sig ner på ”fel plats”. De kan bli en spännande och näringsrik del av din måltid. Det finns mycket som borde ta vägen in i köket istället för att hamna i komposten.


 

– Hildegard av Bingen – Möt en av medeltidens mest intressanta kvinnor

Vi tar oss till 1100-talets klosterliv och möter Hildegard av Bingen, som var abbedissa i södra Tyskland. Hildegard skrev fantastiska verk utifrån sina syner och visioner. Det var verk om skapelsen och om människan och hennes ansvar som en del av skapelsen. Hildegard formulerade en helhetsläkekonst som innehåller såväl fysiska kurer med örter och omslag som en psykoterapi med många tankar som känns moderna även i våra dagar. Hildegard skrev också musik och hon beskriver hur tonerna är läkande för själen.

Under föredraget får du ta del av hennes 81-åriga liv från att som tolvårig flicka inträtt i klostret i Disibodenberg till att bli en av medeltidens mest inflytelserika kvinnor. Hildegard gav både påven och kejsaren råd, hon var en flitig brevskrivare och deltog i den tidens både politiska och religiösa diskussioner. Hildegard grundade två egna kloster där hon och hennes nunnor tog emot och hjälpte kvinnor med ohälsa.

Viriditas och Discretio är två centrala och mycket intressanta begrepp som du får veta mer om liksom hennes Gyllene levnadsregler. Jag vågar lova att Hildegards liv och det hon förmedlade väcker många tankar, mycket nyfikenhet och beundran för denna fascinerande kvinna.


 

– Örter och smaker i gryta och på flaska.

Låt örterna väcka dina smaklökar! Tag in doft och smak, känn efter och örterna kommer att berätta för dig hur och var de passar bäst. Detta är något som varit min ledstjärna i köket. Det finns garanterat kryddväxter i din trädgård som skulle kunna användas mera och det blir ju så mycket roligare att odla när man vet mer om hur man kan använda dem. Kryddväxter är också det mest tacksamma att odla i en kruka på balkongen.

Du får inspiration till smaksättning av både mat och dryck, odlingsråd och tips för skörd och torkning, inspiration för att göra egna kryddblandningar, örtsalter, vinägrar och annat kul av det du odlat.
När det gäller smaksättning av snaps och likör kan man i min värld smaka på årstiderna. Våren med sina primörer är bara början. Under sommaren är det mycket som ska hinnas med och köksbänken fylls med burkar och flaskor. Ner åker blommor, bär och blad. Att krydda snaps och likör med örter, bär och frukt är ett spännande sätt att utforska nya smaker.

Måltiden får ännu en dimension när matens smaker också får ta plats i snapsen som serveras till.