Funktionell hudvård

Ett hantverk från skånska skogar, fält och ängar.

Vi har valt att använda det som växer i Skåne, där vi själva växer – det som finns nära. Vi använder både vilda och odlade växter – örter såväl som buskar och träd. Den skånska myllan förser oss med fantastiska råvaror.

De vilda växterna plockar vi i naturen runt oss och de odlade och förädlade råvarorna hämtar vi så nära det bara går. Till oljor, salvor, cerat och tvålar kommer rapsoljan från Farmors Lycka, senapsfröoljan, vallmofröoljan och havtornsoljan från Petersborgs Gård. Båda gårdarna ligger på Österlen. Från Vånga 77.1 i nordöstra Skåne kommer björksaven i våra tvålar. Bivaxet, som ger salvor, tvålar och cerat sin konsistens och gyllengula färg kommer från Österlenhonung.

Våra produkter doftsätts varsamt med våra egenhändigt destillerade och vällagrade eteriska oljor. Du hittar produkterna i vår butik på Norra Zinkgatan 25 i Ystad, eller i vår webbshop:

Salva

Basen i alla våra salvor utgörs av rapsolja, senapsfröolja och bivax. Till denna bas sätter vi olika utdrag, extrakt och eteriska oljor från växter med olika välgörande beståndsdelar.

salvor

Ringblomssalva

En klassiker bland salvor. Här har kronblad från ringblomma fått dra i olja för att överlämna sina aktiva ämnen. Ringblomman innehåller verksamma ämnen som gör den lämplig att använda på irriterad och känslig hud, sprickor och sår. I salvan finns också eterisk olja av lavendel, som har antiseptiska och smärtstillande egenskaper, vilket gör salvan lämplig att använda på insektsbett och små brännskador.

Arnikasalva

Arnikablommornas verksamma ämnen har egenskaper som gör att växten gärna används vid stukningar, svullnader och blåmärken. I vår arnikasalva finns också extrakt av asp, som innehåller ämnen med smärtstillande verkan. Vi tillsätter också eterisk olja av lavendel, som har smärtstillande egenskaper samt eterisk olja av rosmarin, som har en cirkulationshöjande effekt.

Grobladssalva

I grobladssalvan finns extrakt av flera av våra klassiska sårvårdande växter; groblad, blodrot, johannesört och vallört. I alla dessa växter finns olika aktiva ämnen med antibakteriella och sårläkande effekter.

Myntasalva

En frisk och mjukgörande salva, lämplig som fotsalva. Vi använder här eteriska oljor av pepparmynta, timjan, salvia, tall och oregano, som har en antiseptisk och cirkulationshöjande effekt liksom svamphämmande egenskaper.

”Rosiga Kinder”

Salvan får sin gyllene färg av havtornsolja, som är kallpressad ur havtornbärets kärnor och skal. För att ytterliga förstärka de hudvårdande egenskaperna tillsätter vi extrakt av vallört och geranium. Salvan doftsätter vi varsamt med lavendel och ros.

Hud- och ansiktsolja

I hud- och ansiktsoljorna har vi blandat rapsolja, senapsfröolja och vallmofröolja. De färdiga produkterna får olika egenskaper beroende på fördelningen sinsemellan och vilka extrakt och eteriska oljor som ingår. Hudoljan används genom att du efter duschen smörjer in ett par droppar på blöt hud och låter det självtorka. Ansiktsolja kan du använda dagligen som den är eller blanda i en lättare kräm. Oljorna innehåller inget vatten och är därför extra lämpliga vintertid.

hudolja, ansiktsolja

Ansiktsolja

Vi har blandat raps-, senapsfrö- och vallmofröoljorna med kallpressad havtornsolja. Havtornsoljan, som är näringsrik och antioxidativ skyddar också din hud och har cellförnyande egenskaper. Ansiktsoljan är varsamt doftsatt med eterisk olja av rosengeranium, lavendel och grönmynta.

Ansiktsolja för torr hud

Basen i ansiktsoljan för torr hud utgörs av raps-, senapsfrö-, vallmofrö- olja. Vi har också tillsatt en kallpressad havtornsolja, som är näringsrik och antioxidativ samtidigt som den skyddar huden och har cellförnyande egenskaper. Vi tillsätter också utdrag av vallörtsrot, som är fuktighetsbevarande. Oljan får sin doft från eterisk olja av rosengeranium, lavendel och rosmarin.

Hudolja

Till blandningen av raps-, vallmöfrö-, och senapsfröoljorna har vi satt eterisk olja av lavendel och rosmarin, både för deras hudvårdande egenskaper, behagliga doft och för att rosmarin har en stimulerande verkan.

Hudolja för torr hud

Här har vi valt att till raps-, senapsfrö-, och vallmofröoljorna sätta extrakt av geranium, som har en välgörande inverkan på känslig hud. Eterisk olja av lavendel och grönmynta bidrar med sina hudvårdande egenskaper och en behaglig doft.

Massageolja

Som bas i massageoljorna har vi valt raps-, och senapsfröolja. Till dessa sätter vi utdrag av växter och eteriska oljor som har de egenskaper vi önskar.

massageolja

Massageolja, avslappnande

De eteriska oljorna av lavendel, koriander och mejram har vi valt ut för deras rogivande, avslappnande och stresslösande egenskaper samt för den behagliga doft de ger. Utdrag av johannesört och citronmeliss bidrar till de rogivande egenskaperna.

Massageolja för trötta muskler

En olja att använda både före och efter ett träningspass. Pepparmynta, tall, rosmarin finns i massageoljan i form av eterisk olja. De har alla cirkulationshöjande egenskaper. Tillsammans med oreganooljan har de också en smärtlindrande effekt.

Fotsalt

Fotbad är avkopplande och välgörande. Saltet i fotbadet har en vårdande och mjukgörande funktion medan de örter och eteriska oljor vi tillsatt bidrar på olika sätt. Använd 1-2 msk till varje bad. Ett tips är att blanda den mängd fotsalt du ska använda med lite rapsolja. ”Skrubba” fötterna med blandningen för att mjuka upp eventuella förhårdnader innan du stoppar fötter och saltblandning i baljan.

fotsalt

Fotsalt – Gör trötta fötter pigga

När du stått och gått mycket piggar eterisk olja av rosmarin och pepparmynta upp genom sina cirkulationshöjande egenskaper. Eterisk olja av salvia är välgörande på trötta muskler och timjan har traditionellt används som stärkande. Salvia och timjan har också antiseptiska och svamphämmande egenskaper.

Fotsalt – Rogivande och värmande

De krossade senapsfröna har en cirkulationshöjande och värmande verkan. Blad av citronmeliss och eterisk olja av lavendel är avslappnande och rogivande.

Tvål

Att göra kallrörd tvål har mycket gamla anor. Principen är att ett basiskt ämne, till exempel soda får reagera med fett- syrorna i olja. Det sker då en så kallad förtvålning, en kemisk process, som bildar tvål och glycerin. Denna process tar några veckor. Tvålämnena löddrar och rengör medan glycerinet är mjukgörande och hudvårdande. Att våra tvålar har glycerinet kvar gör att de inte torkar ut huden utan mjukgör och bevarar fuktigheten istället. Dessa egenskaper gör också att din tvål mår bäst av att ligga på ett torrt underlag där vattnet kan rinna undan.

Våra tvålar har raps-, och senapsfröolja tillsammans med bivax som bas. Till detta har vi satt ringblomma för dess hudvårdande egenskaper och björksav som gör tvålen mineralrik.

Lavendeltvålen är doftsatt med eterisk olja av lavendel och rosmarin medan björktvålen är doftsatt med eterisk olja av pepparmynta och grönmynta.

tvål

Cerat

Våra cerat är gjorda på rapsolja, senapsfröolja och bivax och är välgörande för dina läppar. De skyddar, vårdar och mjukgör. Att de inte innehåller något annat är oljor och bivax gör dem extra lämpliga att använda när det är kallt. Lavendel eller grönmynta är en smaksak.

cerat