Kursprogram

Att få förmedla lustfylld grön kunskap till dig är en ynnest. Min tacksamhet till växterna och naturen är oändlig. Där finns en grön kraft som ger mig energi, glädje och inspiration och detta ser jag fram mot att få dela med mig av till dig när vi ses på en kurs, föreläsning eller vandring.

Varmt välkommen in i min gröna värld!

Eva Olsson

Herbasensia kursprogram

Kurser och workshops

Lustfylld kunskapsförmedling om läkeväxter och dofter. 

På en kurs med Herbasensia lär du känna örter, buskar och träd, både vilda och odlade. Du får veta hur du använder växterna både som läkeväxter och som en spännande och näringsrik del av måltiden. De eteriska oljorna och vårt doftsinne är ett annat spännande område du kan få veta mer om.

I utbudet av kurser och föreläsningar ingår också en av medeltidens mest spännande personligheter; Hildegard av Bingen och hennes helhetsläkekonst och syn på hälsa.

I kursprogrammet finner du också de kurser jag arrangerar i samarbete med Ingalill Vestman, Må Bra Cocktailen. Ingalill är leg. Sjuksköterska i funktionsmedicin, leg. Barnmorska och känd som ”sjuksköterskan som blev frisk”. Här får du fördjupad kunskap kring hälsa och om hur du med kosten kan stödja din kropp.

Anmälan: Du anmäler dig till kurserna till Eva på +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se
Pris: Kvällskurs: 280:-, Heldagskurs: 600:-, Grön verkstad: 350:-/tillfälle. I kursavgiften ingår kursdokumentation i pappersformat och i de fall vi tillverkar ingår materialet. Du betalar på plats med kort, Swish eller kontant.
Tid: Anges vid varje kurs och det inkluderar paus med örtte.
Plats: Kurserna hålls i Herbasensias trevliga lokal på andra våningen på Lilla Norregatan 17.

Örtvandringar

Att få träffa växterna i deras egen miljö är oslagbart. Vi kan dofta och smaka på dem och då känner vi lättare igen dem när vi möter dem på egen hand en annan gång.

Följ med Eva ut i naturens gröna apotek och skafferi och upptäck alla fantastiska växter vi har runt knuten. Årstidernas växlingar gör att vandringarna blir olika varje gång. Allt från de späda bladen tidigt på våren till sensommarens mogna bär och frukter.

Under ca 2 timmar går vi en runda på ca 2-3 km i naturen runt Ystad. Vi gör täta stopp för att titta på det som växer och du får tips på användning av växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Med oss hem har vi massor av kunskap och inspiration.

Anmälan: Du anmäler dig till vandringarna till Eva på +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se
Pris: 280:-
Tid: Vandringen tar ca 2 timmar
Plats: Samlingsplatsen kan variera med årstiden och meddelas ett par dagar i förväg.

Datum för vandringarna hittar du i kursprogrammet.

Program hösten 2021

Kurser med Eva

Växternas gröna kraft – introduktion

Lördag 11 september kl 13.00-15.30
Detta är starten på din egen kunskapsresa i det gröna apoteket. Vi lär känna växterna lite närmre, hur de är uppbyggda och vilka aktiva ämnen i dem som har stödjande och lindrande effekter. Spännande och viktig kunskap för att använda växterna. Vi kommer också in på hur du bereder några av våra vanligaste läkeväxter för egenvård.

Under kursen gör vi också en historisk tillbakablick; när började vi använda läkeväxter, hur visste våra förfäder vilka växter som skulle användas och vi möter ett antal spännande personer på vägen fram till våra dagar.

 

Växternas gröna kraft – workshop och fördjupade kunskaper

Lördag 9 oktober kl 13.00-15.30
Med kunskaperna från introduktionerna som bas tar vi oss nu vidare bland glykosider, bitterämnen, eteriska oljor, saponiner och slemämnen – alla med de olika egenskaper. Vi fördjupar våra kunskaper om läkeväxternas aktiva ämnen. Intressant och nödvändig kunskap för att veta på vilket sätt vi kan använda oss av växterna för egenvård och hur de ska beredas. Under kursen varvar vi teori och praktik och du får värdefulla tips på användning och beredning.

 

Herbasensias gröna verkstad

Under tre onsdagskvällar är du välkommen in i den gröna verkstaden. Med olika teman tillverkar vi tillsammans under Evas ledning. Vi inleder varje kväll med en kort teoretisk del och du får sedan möjlighet att anpassa det du tillverkar utifrån dina egna önskemål. Det förutsätter därför att du deltagit i de teoretiska kurserna om läkeväxter tidigare eller har motsvarande kunskaper.

Onsdag 20 oktober kl 18.30-20.00
Tema: Huden. Vi gör salva, cerat och hudolja.

Onsdag 27 oktober kl 18.30-20.00
Tema: Växternas doft. Vi talar om aromaterapi, gör ett doftsalt och en doftolja.

Onsdag 3 november kl 18.30-20.00
Tema: Tinkturer. Vi sätter tinkturer på glycerin och vinäger.

 

Hildegard av Bingen – De 35 livskrafterna

Lördag 20 november kl 10.00-15.00
En heldag för dig som redan lärd känna Hildegard och som är nyfiken på hennes psykoterapeutiska verk, Liber Vitae Meritorum – Boken om livsförtjänsterna, de 35 kraftparen av dygder och laster. Detta blir en början till att förstå Hildegards tankar om kopplingen mellan kropp och själ, hur hon tänkte sig orsaken till människors fysiska och psykiska problem och hur man kunde lösa dem.

Under dagen varvar vi teori med tillverkning av lämpliga kurer utifrån Hildegards recept och råvaror.

Kurser i samarbete med Ingalill Vestman, Funktionsmedicin

Vandring med naturens läkande kraft

Onsdag 1 september kl 18.00-20.00
Följ med ut i naturen och fyll på av naturens läkande kraft. Vi gör en vandring med täta stopp för att titta på det som växer men vi slår oss också ner i gröngräset för att lyssna till Eva och Ingalill, som pratar om grönsaker, örter, rötter, bär och hur vi kan använda dem för vår hälsa och välbefinnande.  Vi pratar om klorofyll, antioxidanter och adaptogener och läkeörter. Vi pratar om näring som mikronutrienter och makronutrienter. Tag med något att sitta på samt en mugg att dricka ur. Du får meddelande om samlingsplats ett par dagar i förväg.

 

”Låt maten bli din medicin och medicinen din mat”

Lördag 18 september kl 13.00-15.30
Redan Hippokrates läkekonstens fader som levde på 400-talet f.Kr visste att maten är viktig för vår hälsa. Vi går igenom olika former av mat som är bra för hormoner, immunförsvar, mag-tarmkanalen och hur vi kan välja glad mat, istället för det som gör oss trötta och deprimerade.

Ingalill Vestman ”Sjuksköterskan som blev frisk” berättar om hur du kan låta maten bli din medicin ur ett funktionsmedicinskt perspektiv och Eva Olsson ger dig tips på vilka vilda växter som kan bli en del av din måltid. Till fika bjuder vi på smakprover från naturens skafferi.

 

Läkeväxter med dokumenterad effekt

Onsdag 29 september kl 18.30-21.00 
Vad är läkeväxter? Är läkeväxter bara humbug eller finns det dokumenterade effekter? Finns det örter, tillskott och näring som befrämjar hälsan?  Kan man mäta medicinalväxters effekt med naturvetenskapliga studier? Vi pratar om några örter som traditionellt använts för att stärka humör, lugn o ro, hud, mage-tarm, luftvägar, urinvägar osv.

Ingalill pratar om innebörden av evidens, vetenskap och beprövad erfarenhet och hur Funktionsmedicinen kan använda örter och läkemedel i olika protokoll efter genomgångna tester. Eva pratar om läkeväxter med lång beprövad erfarenhet och dokumenterade effekter.

 

Immunförsvaret – våra inre krigare

Onsdag 13 oktober kl 18.30-21.00 
Varför blir vi sjuka på vintern? Immunförsvaret är ett finurligt mångfasetterat system, hur fungerar det egentligen? Vad har mage-tarm och mikrobiomet med immunförsvaret att göra?  Kan man bygga upp sitt immunförsvar? Vad är autoimmunitet?

Eva och Ingalill pratar om dessa frågeställningar på ett så lättfattligt sätt som möjligt.
Ingalill Vestman ”Sjuksköterskan som blev frisk” går igenom hur immunförsvaret fungerar och hur man kan använda örter ur ett funktionsmedicinskt perspektiv. Eva Olsson örtterapeut botaniserar i traditionella läkeörter och hur du kan använda dem.

 

Hormonlördag

Lördag 13 november kl 9.30-15.30
En dags djupdykning i hormonernas värld. Hormonbalans handlar hur de olika hormonproducerande organen fungerar som ett helt system och samverkar och motverkar varandra. Vi tar upp binjurehormoner och stress, om sköldkörtelhormoner och könshormoner. Vi diskuterar om varför många med sköldkörtelbesvär upplever att de inte får adekvat hjälp för sina besvär med trötthet, hjärndimma, hjärtklappning mm. Vi tar upp hur PMS, övergångsbesvär, svettningar, vallningar, sömnbesvär och migrän kan höra ihop.

Ingalill Vestman leg barnmorska pratar om hur du ur ett funktionsmedicinskt perspektiv kan balansera dina hormoner med hjälp av kost, kosttillskott och livsstil. Eva Olsson örtterapeut tar upp hur olika örter använts för att stödja och balansera hormonsystemets olika delar.