Kursprogram

Att få förmedla lustfylld grön kunskap till dig är en ynnest. Min tacksamhet till växterna och naturen är oändlig. Där finns en grön kraft som ger mig energi, glädje och inspiration och detta ser jag fram mot att få dela med mig av till dig när vi ses på en kurs, föreläsning eller vandring.

Varmt välkommen in i min gröna värld!

Eva Olsson

Herbasensia kursprogram

Kurser och workshops

Lustfylld kunskapsförmedling om läkeväxter och dofter. 

På en kurs med Herbasensia lär du känna örter, buskar och träd, både vilda och odlade. Du får veta hur du använder växterna både som läkeväxter och som en spännande och näringsrik del av måltiden. De eteriska oljorna och vårt doftsinne är ett annat spännande område du kan få veta mer om.

I utbudet av kurser och föreläsningar ingår också en av medeltidens mest spännande personligheter; Hildegard av Bingen och hennes helhetsläkekonst och syn på hälsa.

I kursprogrammet finner du också de kurser jag arrangerar i samarbete med Ingalill Vestman, Må Bra Cocktailen. Ingalill är leg. Sjuksköterska i funktionsmedicin, leg. Barnmorska och känd som ”sjuksköterskan som blev frisk”. Här får du fördjupad kunskap kring hälsa och om hur du med kosten kan stödja din kropp.

Anmälan: Du anmäler dig till kurserna till Eva på +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se

Tid: Anges vid varje kurs och det inkluderar paus med örtte.

Plats: Kurserna hålls i Herbasensias trevliga lokal på Norra Zinkgatan 25 i Ystad.

Örtvandringar

Att få träffa växterna i deras egen miljö är oslagbart. Vi kan dofta och smaka på dem och då känner vi lättare igen dem när vi möter dem på egen hand en annan gång.

Följ med Eva ut i naturens gröna apotek och skafferi och upptäck alla fantastiska växter vi har runt knuten. Årstidernas växlingar gör att vandringarna blir olika varje gång. Allt från de späda bladen tidigt på våren till sensommarens mogna bär och frukter.

Under ca 2 timmar går vi en runda på ca 2-3 km i naturen runt Ystad. Vi gör täta stopp för att titta på det som växer och du får tips på användning av växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Med oss hem har vi massor av kunskap och inspiration.

Anmälan: Du anmäler dig till vandringarna till Eva på +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se
Tid: Vandringen tar ca 2 timmar
Plats: Samlingsplatsen kan variera med årstiden och meddelas ett par dagar i förväg.

Datum och pris för vandringarna hittar du i kursprogrammet.

Program våren 2024

Fokus, minne och hjärnan

Lördag den 21/10 kl 12.30-15.00

Kurs med Eva Olsson Herbasensia & Ingalill Vestman VIP Funktionsmedicin

Hur har du det med minne och fokus? Det finns mycket du kan göra för att underlätta för hjärnan att behålla fokus och faktiskt förbättra sitt minne. Du får tips av Ingalill på vad du kan göra och på maten som din hjärna gillar. Eva berättar om örterna som historiskt och traditionellt använts för att stärka minnet.

Pris: 350:- inkl kursdokumentation och fika

 

Hälsa från naturens apotek. Del 1

Lördag den 10 februari kl 12.00-15.00

Kurs med Eva Olsson, Herbasensia.

Börja det nya året med att starta upp en grön kunskapsresa tillsammans med Eva. Vi har ett fantastiskt grönt apotek i vår natur, som förser oss med en mängd växter som vi kan använda för att behandla våra ”vardagskrämpor”.
Med kunskap om växterna och deras innehåll av verksamma ämnen får vi förståelse för hur vi kan använda dem för egenvård. Det ger oss en trygghet att veta vilka växter vi kan använda och hur vi med naturens hjälp kan ta hand om oss själva på ett bra sätt.

Vi går under kursen genom områden lämpliga för egenvård och vi varvar teori och praktik när vi tillverkar kurer till ditt eget gröna husapotek. En del av kursen ägnar vi åt växtkännedom och de tio viktigaste läkeväxterna att känna igen.

Pris: 400:- inkl kursmaterial till de kurer vi tillverkar, kursdokumentation och fika.

 

Släpp taget om dagen – sov gott

Lördag den 2 mars kl 12.30–15.00

Kurs med Eva Olsson, Herbasensia & Ingalill Vestman, VIP Funktionsmedicin

Hur har du det med sömnen? Är du utvilad på morgonen? Vrider och vänder du på dig, utan att somna? Eller somnar du gott och vaknar vid 03.00 och kan inte somna om? En god sömn är viktig för kroppens reparation och hjärnan städar från plack och upplevelser när vi sover gott. Hur påverkas sömnen av stress och matsmältning? Örter vs syntetiska läkemedel.
Att förstå hur det fungerar och hur man gör för att förbättra sin sömn, är mycket värt. Det finns olika örter och eteriska oljor att kombinera för olika sorters sömnproblem.

Pris: 350:- inkl kursdokumentation och fika.

 

Hälsa från naturens apotek. Del 2

Lördag den 9 mars kl 12.00-15.00

Kurs med Eva Olsson, Herbasensia

Med kunskaperna från del 1 som bas tar vi oss nu vidare och fördjupar våra kunskaper om läkeväxternas aktiva ämnen. Glykosider, bitterämnen, eteriska oljor, saponiner och slemämnen – alla har de olika egenskaper och bereds på olika sätt för att vara till vår hjälp. Intressant och nödvändig kunskap för att veta på vilket sätt vi kan använda oss av växterna för egenvård. Under kursen varvar vi teori och praktik och vi tillverkar några olika kurer till ditt eget gröna husapotek.
I del 2 bygger vi på vår samling av läkeväxter att känna igen med ytterligare tio viktiga växter och några läketräd.

Pris: 400:- inkl kursmaterial till de kurer vi tillverkar, kursdokumentation och fika.

 

Vårstäda kroppen och stötta reningsorganen

Lördag den 23 mars kl 09.30–15.00

Kurs med Eva Olsson Herbasensia, Ingalill Vestman VIP Funktionsmedicin och Lena Wahlberg lymfmassör.

En lördag med både teori och praktiska övningar om kroppens fantastiska förmåga att ta hand om och skölja ut slaggprodukter och miljögifter. Vi lär oss ta hand om kroppens reningssystem som hud, lymfa, luftvägar, njurar och mage-tarm.

Eva Olsson berättar om örter som enligt traditionen håller igång kroppens utrensningsorgan.
Ingalill Vestman pratar om hur man med hjälp av Funktionsmedicin och livsstil kan stödja kroppens reningssystem.
Lena Wahlberg berättar om det bortglömda lymfsystemets viktiga funktion och du får övningar hur du gör för att själv få fart på det.

Pris: 700 kr inkl kursdokumentation och fika

 

Hildegard av Bingen och hennes helhetsläkekonst

Lördag den 6 april kl 10.00-15.00.

Kurs med Eva Olsson, Herbasensia.

Möt under en dag Hildegard av Bingen, en av medeltidens mest intressanta personligheter. Vi inleder med hennes biografi – vem var hon, hur levde hon? Vi fortsätter med hennes tankar kring vår hälsa, som såhär 900 senare känns mer aktuella än någonsin och som vi kan lära oss mycket av.

Efter lunch tittar vi närmare på två av de tre delarna av helhetsläkekonsten. Den fysiska delen, som innehåller hennes råd kring kost och livsmedel och den kosmiska delen, som innehåller bland annat Hildegards tankar kring läkande toner, elementen och ädelstenarna.

Under dagen varvar vi teori med praktisk tillverkning av någon av hennes kurer. Uppehåll för lunch under ca en halv timme.

Pris: 700:- inkl fika, kursmaterial och material till de kurer vi tillverkar.

 

Öppen frågekväll om hälsa

Onsdag den 10 april kl 18.30–20.30

Med Eva Olsson, Herbasensia & Ingalill Vestman, VIP Funktionsmedicin

Ingalill och Eva öppnar frågelådan om funktionsmedicin, läkeväxter och hur vi kan ta hand om oss själva under en kväll, som är ett helt oskrivet blad. Vi träffas i grupp och du kan ställa allmänna frågor. För mer ingående frågor om just din hälsa, kan det behövas bokas en separat enskild konsultation senare för att just du ska få de bästa råden. Du kan antingen maila dina funderingar i förväg så vi kan förbereda oss lite mer men du är också varmt välkommen att ställa dina frågor direkt under kvällen. Inga frågor är för små eller för stora och framför allt så finns det inga dumma frågor. Vi ser fram mot att ses i en öppen och spännande dialog kring hälsa.

Pris: 100:- inkl fika

 

Sinnliga dofter och doftsinne

Lördag den 13 april kl 12.00-15.00

Kurs med Eva Olsson, Herbasensia

Den eteriska oljan är växtens själ, själva essensen. Hur påverkar oljorna oss, hur fungerar vårt doftsinne och hur kan dofterna förgylla min vardag? Vi omger oss av de eteriska oljorna, går genom de olika doftgrupperna och grunderna för hur man kan tänka om man vill blanda sin egna doft.

Denna eftermiddag är både teoretisk och praktisk. Med dig hem har du väldoft i olika former för både njutning och funktion.

Pris: 500:- inkl tryckt kursmaterial, material till det vi blandar samt fika. Max 8 deltagare

 

Vad ska jag äta för min hälsa?

Lördag den 27 april kl 12.30–15.00

Kurs med Eva Olsson, Herbasensia & Ingalill Vestman, VIP Funktionsmedicin

Vi ger exempel bra frukost, lunch o middag med recept. Vi diskuterar frågor som:
Vilka kryddor ska jag använda och varför? Kan jag öka matsmältningen och näringsupptaget med örter? Hur får jag i mig bra fett, protein och kolhydrater med bra fibrer och antioxidanter till varje måltid? Hur kan jag läka min tarm med näring?
Varför hotar snabba kolhydrater min hälsa, vad händer egentligen i kroppen?
Vi tittar på myter och sanningar som: Räddar verkligen växtbaserad mat din hälsa och planeten?

Pris: 350:- inkl kursdokumentation, smakprov och fika.

 

Örtvandringar i naturen

Onsdag den 15 maj kl 18.30-20.30
Lördag den 1 juni kl 13.00-15.00

Vandring med Eva Olsson, Herbasensia.

Att få träffa växterna i deras egen miljö är oslagbart. Vi kan dofta och smaka på dem och då känner vi lättare igen dem när vi möter dem på egen hand en annan gång.

Följ med ut i naturens gröna apotek och skafferi och upptäck alla fantastiska växter vi har runt knuten. Årstidernas växlingar gör att vandringarna blir olika varje gång. Allt från de späda bladen tidigt på våren till sensommarens mogna bär och frukter.

Under ca 2 timmar går vi en runda på ca 2-3 km i naturen runt Ystad. Vi gör täta stopp för att titta på det som växer och du får tips på användning av växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Med oss hem har vi massor av kunskap och inspiration.

Pris: 300:- (Samlingsplatsen kan variera och meddelas ett par dagar i förväg.)