Kursprogram

Att få förmedla lustfylld grön kunskap till dig är en ynnest. Min tacksamhet till växterna och naturen är oändlig. Där finns en grön kraft som ger mig energi, glädje och inspiration och detta ser jag fram mot att få dela med mig av till dig när vi ses på en kurs, föreläsning eller vandring.

Varmt välkommen in i min gröna värld!

Eva Olsson

Herbasensia kursprogram

Kurser och workshops

Lustfylld kunskapsförmedling om läkeväxter och dofter. 

På en kurs med Herbasensia lär du känna örter, buskar och träd, både vilda och odlade. Du får veta hur du använder växterna både som läkeväxter och som en spännande och näringsrik del av måltiden. De eteriska oljorna och vårt doftsinne är ett annat spännande område du kan få veta mer om.

I utbudet av kurser och föreläsningar ingår också en av medeltidens mest spännande personligheter; Hildegard av Bingen och hennes helhetsläkekonst och syn på hälsa.

I kursprogrammet finner du också de kurser jag arrangerar i samarbete med Ingalill Vestman, Må Bra Cocktailen. Ingalill är leg. Sjuksköterska i funktionsmedicin, leg. Barnmorska och känd som ”sjuksköterskan som blev frisk”. Här får du fördjupad kunskap kring hälsa och om hur du med kosten kan stödja din kropp.

Vårterminens första föreläsningar kommer på grund av den rådande situationen att ske i form av webinar. Efter anmälan får du ett mail med instruktioner kring betalning och hur du kopplar upp dig till föreläsningen. Efter föreläsningen får du också en länk så att du kan lyssna senare om du inte har möjlighet att delta på de utsatta tiderna. Webinarerna är upplagda med ca 60 minuters föreläsning och därefter 20 minuters frågestund.

Anmälan: Du anmäler dig till kurserna till Eva på +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se
Pris: 280:-/tillfälle, undantaget heldagskurser som kostar 600:- och kursen om Hildegard av Bingen som kostar 400:-. Du betalar på plats med kort, Swish eller kontant. Att delta i ett webinar kostar 150:-/tillfälle.
Tid: Kurserna tar ca 2,5 timme om inget annat anges och det ingår alltid örtte.
Plats: Kurserna hålls i Herbasensias trevliga lokal på andra våningen, alternativt i Herbasensias trädgård, på Lilla Norregatan 17.

Örtvandringar

Att få träffa växterna i deras egen miljö är oslagbart. Vi kan dofta och smaka på dem och då känner vi lättare igen dem när vi möter dem på egen hand en annan gång.

Följ med Eva ut i naturens gröna apotek och skafferi och upptäck alla fantastiska växter vi har runt knuten. Årstidernas växlingar gör att vandringarna blir olika varje gång. Allt från de späda bladen tidigt på våren till sensommarens mogna bär och frukter.

Under ca 2 timmar går vi en runda på ca 2-3 km i naturen runt Ystad. Vi gör täta stopp för att titta på det som växer och du får tips på användning av växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Med oss hem har vi massor av kunskap och inspiration.

Anmälan: Du anmäler dig till vandringarna till Eva på +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se
Pris: 280:-
Tid: Vandringen tar ca 2 timmar
Plats: Samlingsplatsen kan variera med årstiden och meddelas ett par dagar i förväg.

Datum för vandringarna hittar du i kursprogrammet.

Program våren 2021

Kurser med Eva

Att plantera en läkeörtagård

Lördag 10/4 kl 13.00-15.30
Nu börjar det klia i de gröna fingrarna! Du får tips och råd kring odling och bruk av våra vanligaste och mest användbara läkeörter. Hur förökas de? Vilken växtplats vill de ha? Du får svar på dina frågor vare sig du odlar i rabatt eller kruka. Vi tillbringar ett par timmar tillsammans i Herbasensias trädgård, pratar läkeväxter, tar någon stickling som vi planterar och planerar för en spännande växtsäsong. Kursen hålls utomhus, så det är kläder efter väder som gäller.

Växternas gröna kraft – introduktion och workshop

Lördag 24/4 kl 13.00-15.30
Detta är starten på din gröna kunskapsresa. Vi lär känna växterna lite närmre, hur de är uppbyggda och vilka aktiva ämnen i dem som har stödjande och lindrande effekter. Viktig kunskap för att veta på vilket sätt vi kan använda oss av växterna för egenvård och hur de ska beredas. Under kursen varvar vi teori och praktik och du får värdefulla tips på användning och beredning. Vi håller till i Herbasensias trädgård så tänk på att klä dig för att vara ute ett par timmar.

Örtvandring i naturen runt Ystad

Lördag 8/5 kl 13.00 och lördag 29/5 kl 13.00
Att få träffa växterna i deras egen miljö är oslagbart. Vi kan dofta och smaka på dem och känner lättare igen dem när vi möter dem på egen hand nästa gång.
Följ med Eva ut i naturens gröna apotek och skafferi och upptäck alla fantastiska växter vi har runt knuten. Vi vandrar 2-3 km och gör täta stopp under vägen för att titta på det som växer. Eva ger tips på användning av växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Med oss hem har vi massor av kunskap och inspiration. Plats för vandringen meddelas ett par dagar i förväg.

Hildegard av Bingen och hennes helhetsläkekonst

Söndag 13/6 kl 13-16.30
Möt under en eftermiddag Hildegard av Bingen, en av medeltidens mest intressanta personligheter. Vi inleder med hennes biografi och hennes tankar kring vår hälsa.
Vi tittar sedan närmare på två av de tre delarna av helhetsläkekonsten. Den fysiska delen, som innehåller hennes råd kring kost och livsmedel och den kosmiska delen, som innehåller bland annat Hildegards tankar kring läkande toner, elementen och ädelstenarna. Under dagen varvar vi teori med praktisk tillverkning av någon av hennes kurer.

Rosenworkshop i Herbasensias trädgård

Torsdag 17/6 kl 18.30-20.00
Denna kväll ägnar vi åt de gammaldags rosor som finns i Herbasensias trädgård. Vi doftar på de olika sorterna och upptäcker skillnaderna, vi njuter, tillverkar något rosenpyssel och smakar på dem. Du får också veta mer om deras historia och personerna bakom deras namn.

Hildegard av Bingen. Mitt i Viriditas.

Söndag 20/6 kl 13.00-14.30
En kurs för dig som redan lärt känna Hildegard av Bingen. Vi samtalar kring hennes tankar om naturen och dess läkande kraft. Ett av Hildegards centrala begrepp är ”Viriditas”, grönkraften. Vad betyder den för oss? Vi tar del av några av de texter där Hildegard beskrev grönkraften. Naturligtvis håller vi till mitt i det gröna, i Herbasensias trädgård.

Kurser i samarbete med Ingalill Vestman, Funktionsmedicin

Webinar: Nystarta kroppens reningssystem och ladda batterierna

Ett webinar i två delar om hur kroppens reningsorgan fungerar och hur kan jag stödja dem.

Onsdag 10 februari kl 18.30-20.00
Om hud, njurar, lymfsystemet, lungor, mage-tarm med levern som det viktigaste organet. Hur fungerar kroppens avgiftning?
Onsdag 17 februari kl 18.30-20.00
Hur kan jag stödja kroppens avgiftningssystem? Kan man detoxa miljögifter och tungmetaller?
Eva Olsson berättar om örter som enligt traditionen stöttar kroppens utrensningsorgan och Ingalill Vestman om hur man med hjälp av Funktionsmedicin och kost kan förbättra hälsan.

Webinar: Mag-tarmkanalens viktiga funktion för hälsan

Ett webinar i två delar om magen och tarmens funktioner och hur jag själv kan stödja matsmältning och balansera mikrobiomet.

Torsdag 18 mars kl 18.30-20.00
I magen finns viktiga funktioner som nog är det viktigaste för vår hälsa. Vi pratar om mikrobiomet (goda bakterier) i tunntarm och tjocktarm och hur de skiljer sig åt. Om örter, tester, kost och kosttillskott för att stödja mag-tarmsystet. Vi pratar om matsmältning, saltsyra, enzymer och varför levern och gallfunktionen är så viktig. Här får du tips om hur du kan stödja och balansera ditt immunförsvar och hur en mage i balans kan påverka ditt humör positivt.

Torsdag 25 mars kl 18.30-20.00
Sjukdomar som kan drabba mag-tarmsystemet är IBS, dysbios, SIBO, Morbus Chron, Ulcerös Colit, reflux, sura uppstötningar, förstoppning, diarré, läckande tarm, colon irritabile.
Ja listan kan göras lång av alla diagnoser som berör mage och tarm. Eva Olsson örtterapeut och Ingalill Vestman Funktionsmedicinsk praktiker går igenom hur olika kost och örter kan stödja kroppens egna funktioner och lindra besvär.

Hormonlördag

Lördag 17/4 kl 9.30-15.30
En hel dags djupdykning i hormonernas värld. Hormonbalans handlar hur de olika hormonproducerande organen fungerar som ett helt system och samverkar och motverkar varandra. Vi tar upp binjurehormoner och stress, om sköldkörtelhormoner och könshormoner. Vi diskuterar om varför många med sköldkörtelbesvär upplever att de inte får adekvat hjälp för sina besvär med trötthet, hjärndimma, hjärtklappning mm. Vi tar upp hur PMS, övergångsbesvär, svettningar, vallningar, sömnbesvär och migrän kan höra ihop.
Ingalill Vestman leg sjuksköterska pratar om hur du ur ett funktionsmedicinskt perspektiv kan balansera dina hormoner med hjälp av kost, kosttillskott och livsstil. Eva Olsson örtterapeut tar upp hur olika örter används för att stödja och balansera hormonsystemets olika delar.

Funktionsmedicin och naturens läkande kraft

Lördag 15/5 kl 13.00-15.30
Hur vi kan stärka oss med örter och antioxidanter från naturens läkande skafferi? Vi går igenom olika former av mat som är bra för hormoner, immunförsvar, mag-tarmkanalen och hur vi kan välja glad mat, istället för det som gör oss trötta och deprimerade.
Ingalill Vestman ”Sjuksköterskan som blev frisk” berättar om hur du kan låta maten bli din medicin ur ett funktionsmedicinskt perspektiv. Eva Olsson ger dig inspiration från naturens gröna skafferi och apotek.
Kursen håller vi ute i naturen på en plats som meddelas ett par dagar i förväg. Vi kombinerar promenad med sittande föreläsning i gröngräset så tag med något att sitta på och klä dig för ett par timmar i naturen.