Kursprogram

Att få förmedla lustfylld grön kunskap till dig är en ynnest. Min tacksamhet till växterna och naturen är oändlig. Där finns en grön kraft som ger mig energi, glädje och inspiration och detta ser jag fram mot att få dela med mig av till dig när vi ses på en kurs, föreläsning eller vandring.

Varmt välkommen in i min gröna värld!

Eva Olsson

Herbasensia kursprogram

Kurser och workshops

Lustfylld kunskapsförmedling om läkeväxter och dofter. 

På en kurs med Herbasensia lär du känna örter, buskar och träd, både vilda och odlade. Du får veta hur du använder växterna både som läkeväxter och som en spännande och näringsrik del av måltiden. De eteriska oljorna och vårt doftsinne är ett annat spännande område du kan få veta mer om.

I utbudet av kurser och föreläsningar ingår också en av medeltidens mest spännande personligheter; Hildegard av Bingen och hennes helhetsläkekonst och syn på hälsa.

I kursprogrammet finner du också de kurser jag arrangerar i samarbete med Ingalill Vestman, Må Bra Cocktailen. Ingalill är leg. Sjuksköterska i funktionsmedicin, leg. Barnmorska och känd som ”sjuksköterskan som blev frisk”. Här får du fördjupad kunskap kring hälsa och om hur du med kosten kan stödja din kropp.

Anmälan: Du anmäler dig till kurserna till Eva på +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se

Tid: Anges vid varje kurs och det inkluderar paus med örtte.

Plats: Kurserna hålls i Herbasensias trevliga lokal på andra våningen på Lilla Norregatan 17.

Örtvandringar

Att få träffa växterna i deras egen miljö är oslagbart. Vi kan dofta och smaka på dem och då känner vi lättare igen dem när vi möter dem på egen hand en annan gång.

Följ med Eva ut i naturens gröna apotek och skafferi och upptäck alla fantastiska växter vi har runt knuten. Årstidernas växlingar gör att vandringarna blir olika varje gång. Allt från de späda bladen tidigt på våren till sensommarens mogna bär och frukter.

Under ca 2 timmar går vi en runda på ca 2-3 km i naturen runt Ystad. Vi gör täta stopp för att titta på det som växer och du får tips på användning av växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Med oss hem har vi massor av kunskap och inspiration.

Anmälan: Du anmäler dig till vandringarna till Eva på +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se
Pris: 280:-
Tid: Vandringen tar ca 2 timmar
Plats: Samlingsplatsen kan variera med årstiden och meddelas ett par dagar i förväg.

Datum för vandringarna hittar du i kursprogrammet.

Program vintern 2022/2023

 

En lördag för kropp och själ

Lördag 12/11, kl 9.30-15.30

Unna dig en härlig dag för både kroppen och själen! Vi pratar helhetshälsa; att kropp och sinne är ett system.

Den mentala hälsan sitter ihop med kroppens system och vi tar upp funktionsmedicin, kost och Mental Träning. Kan fel mat stressa kroppen och rätt mat lugna? Hur kan vi förebygga infektioner och stärka vårt immunförsvar?  Hur kan vi byta sinnestillstånd till lugn och ro?

Vi betraktar, doftar, tillagar och smakar på antioxidantrik mat. Vi pratar om verksamma substanser och om antinutrienter. Sött, salt, surt, beskt och umami. Eva och Ingalill tar dig igenom skördetidens grönsaker, örter, rötter och näring. Vi njuter av en god lunch som vi tillagat tillsammans och pratar om hur vi kan välja mat för hälsan och humöret.

Ingalill Vestman leg. sjuksköterska och lic. Mental Tränare pratar om hur funktionsmedicin ser på holistisk hälsa och om hur kropp och sinne är ett system. Vi lär oss hur vi kan mentalt använda tekniker för att läka kroppen och tar en skön stund för reflektion och djupare avslappning.

Eva Olsson örtterapeut berättar om Hildegard av Bingen, som på 1100-talet skrev ”det själen inte förmår uttrycka manifesteras i kroppen”, och hur Hildegards råd och behandlingar alltid var bestämda för både kropp och själ.

Pris: 750:-/person inkl kursmaterial, lunch och fika.

 

Här och nu – lugn och ro

Onsdag 30/11, kl 18.30-21.00

Förmågan att vara här och nu och uppnå lugn och ro är så viktig för en god hälsa och ändå upplever många att livet kommer emellan och alla ”bör, ska och måsten” pockar på.

Ingalill Vestman leg. sjuksköterska och lic. Mental Tränare tar upp flera viktiga frågor: Vad är stress? Hur kan vi skapa stressfria stunder? Hur många måsten har du egentligen? Hur påverkar stressen mage-tarm, intag och upptag av mat och den viktiga sömnen? Är kvinnor mer stressade än män?

De eteriska oljorna är till stor hjälp när det gäller att sänka stress och lindra oro. Eva Olsson, örtterapeut guidar dig genom ett antal eteriska oljor och ger dig råd om hur de bäst används. Du får också göra ett eget doftsalt att ta med dig hem.

Pris: 300:- inkl kursmaterial och fika.

 

Hälsa från naturens apotek. Del 1

Lördag 14/1, kl 12.00-15.00  

Börja det nya året med att starta upp en grön kunskapsresa tillsammans med Eva Olsson, örtterapeut!

Vi har ett fantastiskt grönt apotek i vår natur, som förser oss med en mängd växter som vi kan använda för att behandla våra ”vardagskrämpor”.
Med kunskap om växterna och deras innehåll av verksamma ämnen får vi förståelse för hur vi kan använda dem för egenvård. Det ger oss en trygghet att veta vilka växter vi kan använda och hur vi med naturens hjälp kan ta hand om oss själva på ett bra sätt. Vi går under kursen genom områden lämpliga för egenvård och vi varvar teori och praktik när vi tillverkar kurer till ditt eget gröna husapotek.

En del av kursen ägnar vi åt växtkännedom och de tio viktigaste läkeväxterna att känna igen.

Pris: 400:- inkl kursmaterial till de kurer vi tillverkar, kursdokumentation och fika.

 

Hälsa från naturens apotek. Del 2

Lördag 28/1, kl 12.00-15.00  

Med kunskaperna från del 1 som bas tar vi oss nu vidare och fördjupar våra kunskaper om läkeväxternas aktiva ämnen. Glykosider, bitterämnen, eteriska oljor, saponiner och slemämnen – alla har de olika egenskaper och bereds på olika sätt för att vara till vår hjälp. Intressant och nödvändig kunskap för att veta på vilket sätt vi kan använda oss av växterna för egenvård.  Under kursen varvar vi teori och praktik och vi tillverkar några olika kurer till ditt eget gröna husapotek.

I del 2 bygger vi på vår samling av läkeväxter att känna igen med ytterligare tio viktiga växter och några läketräd.

Pris: 400:- inkl kursmaterial till de kurer vi tillverkar, kursdokumentation och fika.