Kursprogram

Att få förmedla lustfylld grön kunskap till dig är en ynnest. Min tacksamhet till växterna och naturen är oändlig. Där finns en grön kraft som ger mig energi, glädje och inspiration och detta ser jag fram mot att få dela med mig av till dig när vi ses på en kurs, föreläsning eller vandring.

Varmt välkommen in i min gröna värld!

Eva Olsson

Herbasensia kursprogram

Kurser och workshops

Lustfylld kunskapsförmedling om läkeväxter och dofter. 

På en kurs med Herbasensia lär du känna örter, buskar och träd, både vilda och odlade. Du får veta hur du använder växterna både som läkeväxter och som en spännande och näringsrik del av måltiden. De eteriska oljorna och vårt doftsinne är ett annat spännande område du kan få veta mer om.

I utbudet av kurser och föreläsningar ingår också en av medeltidens mest spännande personligheter; Hildegard av Bingen och hennes helhetsläkekonst och syn på hälsa.

I kursprogrammet finner du också de kurser jag arrangerar i samarbete med Ingalill Vestman, Må Bra Cocktailen. Ingalill är leg. Sjuksköterska i funktionsmedicin, leg. Barnmorska och känd som ”sjuksköterskan som blev frisk”. Här får du fördjupad kunskap kring hälsa och om hur du med kosten kan stödja din kropp.

Anmälan: Du anmäler dig till kurserna till Eva på +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se
Pris: Kvälls/eftermiddagskurs: 300:-, Heldagskurs: 600:-, Webinar 150:-, Grön verkstad: 350:-/tillfälle. I kursavgiften ingår kursdokumentation i pappersformat och i de fall vi tillverkar något ingår materialet. Du betalar på plats med kort, Swish eller kontant.
Tid: Anges vid varje kurs och det inkluderar paus med örtte.
Plats: Kurserna hålls i Herbasensias trevliga lokal på andra våningen på Lilla Norregatan 17.

Örtvandringar

Att få träffa växterna i deras egen miljö är oslagbart. Vi kan dofta och smaka på dem och då känner vi lättare igen dem när vi möter dem på egen hand en annan gång.

Följ med Eva ut i naturens gröna apotek och skafferi och upptäck alla fantastiska växter vi har runt knuten. Årstidernas växlingar gör att vandringarna blir olika varje gång. Allt från de späda bladen tidigt på våren till sensommarens mogna bär och frukter.

Under ca 2 timmar går vi en runda på ca 2-3 km i naturen runt Ystad. Vi gör täta stopp för att titta på det som växer och du får tips på användning av växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Med oss hem har vi massor av kunskap och inspiration.

Anmälan: Du anmäler dig till vandringarna till Eva på +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se
Pris: 280:-
Tid: Vandringen tar ca 2 timmar
Plats: Samlingsplatsen kan variera med årstiden och meddelas ett par dagar i förväg.

Datum för vandringarna hittar du i kursprogrammet.

Program våren 2022

Kurser med Eva

Växternas gröna kraft – Introduktion

Lördag 5 mars kl 13.00-15.00

Detta är starten på din gröna kunskapsresa i naturens gröna apotek, som förser oss med en mängd växter som vi kan använda för att behandla våra ”vardagskrämpor”. Vi finner dem både i trädgården, i skogen och på ängarna. Många av dem går också utmärkt att odla i kruka på balkongen.

Med kunskap om växterna och deras innehåll av verksamma ämnen får vi förståelse för hur vi kan använda dem för egenvård. Det ger oss en trygghet att veta vilka växter vi kan använda och hur vi med naturens hjälp kan ta hand om oss själva på ett bra sätt. Under kursen gör vi också en intressant historisk tillbakablick.

 

Växternas gröna kraft – Workshop och fördjupade kunskaper

Lördag 19 mars kl 13.00-15.00

Med kunskaperna från introduktionerna som bas tar vi oss nu vidare bland glykosider, bitterämnen, eteriska oljor, saponiner och slemämnen – alla med de olika egenskaper. Vi fördjupar våra kunskaper om läkeväxternas aktiva ämnen. Intressant och nödvändig kunskap för att veta på vilket sätt vi kan använda oss av växterna för egenvård och hur de ska beredas. Under kursen varvar vi teori och praktik och vi tillverkar några olika kurer till ditt eget gröna husapotek.

 

Plantera din läkeörtagård

Tisdag 26 april kl 18.30-21.00

Nu börjar det klia i de gröna fingrarna! Du får tips och råd kring odling och bruk av våra vanligaste och mest användbara läkeörter. Hur förökas de? Vilken växtplats vill de ha? Du får svar på dina frågor vare sig du odlar i rabatt eller kruka. Vi tillbringar ett par timmar tillsammans både i Herbasensias trädgård och inne i kurslokalen, pratar läkeväxter, tar någon stickling som vi planterar och planerar för en spännande växtsäsong.

 

Herbasensias Gröna Verkstad

Under tre onsdagskvällar är du välkommen in i den gröna verkstaden. Med olika teman tillverkar vi tillsammans under Evas ledning. Vi inleder varje kväll med en kort teoretisk del och du får sedan möjlighet att anpassa det du tillverkar utifrån dina egna önskemål. Det förutsätter därför att du deltagit i de teoretiska kurserna om läkeväxter tidigare eller har motsvarande kunskaper.

Onsdag 1 juni kl 18.30-20.00
Tema: Huden 
I köket finns oljor, bivax, förpackningar och annat vi kan behöva. Vi gör salva, cerat och hudolja som gör huden gott under sommaren.

Onsdag 8 juni kl 18.30-20.00
Tema: Tinkturer
Praktiska att ha till hands både i hus- och reseapotek. Vi sätter tinkturer på både glycerin och vinäger.

 

Örtvandringar i naturen

Lördag 21 maj kl 13.00-15.00
Onsdag 22 juni kl 18.30-20.30

Att få träffa växterna i deras egen miljö är oslagbart. Vi kan dofta och smaka på dem och då känner vi lättare igen dem när vi möter dem på egen hand en annan gång.

Följ med ut i naturens gröna apotek och skafferi och upptäck alla fantastiska växter vi har runt knuten. Årstidernas växlingar gör att vandringarna blir olika varje gång. Allt från de späda bladen tidigt på våren till sensommarens mogna bär och frukter.

Under ca 2 timmar går vi en runda på ca 2-3 km i naturen runt Ystad. Vi gör täta stopp för att titta på det som växer och du får tips på användning av växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Med oss hem har vi massor av kunskap och inspiration. Samlingsplatsen kan variera och meddelas ett par dagar i förväg.

Rosenworkshop i Herbasensias trädgård

Onsdag 29 juni kl 18.30-20.00

Denna kväll ägnar vi åt de gammaldags rosor som finns i Herbasensias trädgård. Vi doftar på de olika sorterna och upptäcker skillnaderna, vi njuter, pysslar och smakar på dem. Du får också veta mer om deras historia och personerna bakom deras namn.

Kurser i samarbete med Ingalill Vestman, Funktionsmedicin

Webinar: Varför är mag-tarmhälsan så viktig för humör och immunförsvar?

Onsdag 16 februari kl. 18.30-20.00

Upplägg: 60 min föreläsning och 20 min frågestund.

I magen finns viktiga funktioner som nog är det viktigaste för vår hälsa. Vi pratar om mikrobiomet (goda bakterier) i tunntarm och tjocktarm och hur de skiljer sig åt. Om örter, kost och kosttillskott för att stödja mag-tarmsystemet. Vi pratar om matsmältning, saltsyra, enzymer och varför levern och gallfunktionen är så viktig. Här får du tips om hur du kan stödja och balansera ditt immunförsvar och hur en mage i balans kan påverka ditt humör positivt. Vilka tester är bra och värda att ta?

Ingalill Vestman Funktionsmedicinsk praktiker och Eva Olsson örtterapeut går igenom hur olika kost och örter kan stödja kroppens egna funktioner och lindra besvär.

 

Vårstäda kroppen och stötta kroppens reningsorgan

Lördag 12 mars kl 9.30-15.30

Hur fungerar kroppens avgiftning? Om hud, njurar, lymfa, andning, mage-tarm mm. Hur kan jag stödja kroppens avgiftningssystem? Kan man detoxa miljögifter och tungmetaller?

Eva Olsson berättar om örter som enligt traditionen stöttar kroppens utrensningsorgan och Ingalill Vestman om hur man med hjälp av Funktionsmedicin och kost kan förbättra hälsan. Lena Wahlberg – lymfmassör – berättar om det bortglömda lymfsystemets viktiga funktion och hur du kan få fart på det.

 

Hormonlördag

Lördag 26 mars kl 9.30-15.30

En djupdykning i hormonernas värld. Hormonbalans handlar om hur de olika hormonproducerande organen fungerar som ett helt system och samverkar och motverkar varandra. Vi tar upp binjurehormoner och stress, om sköldkörtelhormoner och könshormoner. Vi diskuterar om varför många med sköldkörtelbesvär upplever att de inte får adekvat hjälp för sina besvär med trötthet, hjärndimma, hjärtklappning mm. Vi tar upp hur PMS, övergångsbesvär, svettningar, vallningar, sömnbesvär och migrän kan höra ihop.

Ingalill Vestman leg sjuksköterska pratar om hur du ur ett funktionsmedicinskt perspektiv kan balansera dina hormoner med hjälp av kost, kosttillskott och livsstil. Eva Olsson örtterapeut tar upp hur olika örter används för att stödja och balansera hormonsystemets olika delar.

 

Antioxidanter och läkeörter

Onsdag 4 maj kl 18.30-21.00

Vi förbereder oss för den grönskande säsongen med bär, frukter och växter. Vad är läkeväxter och antioxidanter? Finns det örter, tillskott och näring som befrämjar hälsan eller är det bara humbug? Vi pratar om några örter som traditionellt använts för att stärka humör, lugn o ro, hud, mage-tarm, luftvägar, urinvägar osv.

Ingalill pratar om hur man i Funktionsmedicin kan använda örter, grönsaker och bär i olika färger för att stödja kroppens eget system för läkning. Eva pratar om läkeväxter, örter, grönsaker och bär för att hjälpa kroppen att läka enligt gammal beprövad erfarenhet.

 

Sund själ i en sund kropp – talesätt eller sanning?

Lördag 14 maj kl 13.00-15.30

Om infektioner, immunförsvar och förebyggande av hälsa. Om hur den mentala hälsan sitter ihop med kroppens system. Om att stanna upp och ta hand om själen.

Ingalill Vestman leg. sjuksköterska och lic. Mental Tränare pratar om hur funktionsmedicin ser på holistisk hälsa och om hur kropp och sinne är ett system. Vi lär oss hur vi kan mentalt använda tekniker för att läka kroppen och tar en skön stund för reflektion och djupare avslappning.
Eva Olsson örtterapeut berättar om Hildegard av Bingen, som på 1100-talet skrev ”det själen inte förmår uttrycka manifesteras i kroppen”, och hur Hildegards råd och behandlingar alltid var bestämda för både kropp och själ.