Kursprogram

Att få förmedla lustfylld grön kunskap till dig är en ynnest. Min tacksamhet till växterna och naturen är oändlig. Där finns en grön kraft som ger mig energi, glädje och inspiration och detta ser jag fram mot att få dela med mig av till dig när vi ses på en kurs, föreläsning eller vandring.

Varmt välkommen in i min gröna värld!

Eva Olsson

Herbasensia kursprogram

Kurser och workshops

Lustfylld kunskapsförmedling om läkeväxter och dofter. 

På en kurs med Herbasensia lär du känna örter, buskar och träd, både vilda och odlade. Du får veta hur du använder växterna både som läkeväxter och som en spännande och näringsrik del av måltiden. De eteriska oljorna och vårt doftsinne är ett annat spännande område du kan få veta mer om.

I utbudet av kurser och föreläsningar ingår också en av medeltidens mest spännande personligheter; Hildegard av Bingen och hennes helhetsläkekonst och syn på hälsa.

I kursprogrammet finner du också de kurser jag arrangerar i samarbete med Ingalill Vestman, Må Bra Cocktailen. Ingalill är leg. Sjuksköterska i funktionsmedicin, leg. Barnmorska och känd som ”sjuksköterskan som blev frisk”. Här får du fördjupad kunskap kring hälsa och om hur du med kosten kan stödja din kropp.

Anmälan: Du anmäler dig till kurserna till Eva på +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se

Tid: Anges vid varje kurs och det inkluderar paus med örtte.

Plats: Kurserna hålls i Herbasensias trevliga lokal på andra våningen på Lilla Norregatan 17.

Örtvandringar

Att få träffa växterna i deras egen miljö är oslagbart. Vi kan dofta och smaka på dem och då känner vi lättare igen dem när vi möter dem på egen hand en annan gång.

Följ med Eva ut i naturens gröna apotek och skafferi och upptäck alla fantastiska växter vi har runt knuten. Årstidernas växlingar gör att vandringarna blir olika varje gång. Allt från de späda bladen tidigt på våren till sensommarens mogna bär och frukter.

Under ca 2 timmar går vi en runda på ca 2-3 km i naturen runt Ystad. Vi gör täta stopp för att titta på det som växer och du får tips på användning av växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Med oss hem har vi massor av kunskap och inspiration.

Anmälan: Du anmäler dig till vandringarna till Eva på +46 70 684 05 05 eller eva@herbasensia.se
Pris: 280:-
Tid: Vandringen tar ca 2 timmar
Plats: Samlingsplatsen kan variera med årstiden och meddelas ett par dagar i förväg.

Datum för vandringarna hittar du i kursprogrammet.

Program våren 2023

 

Rött, blått, gult – antioxidanterna som ger energi och en friskare vår

Lördag 25/2 kl 12.30-15.00

Kurs med Eva Olsson Herbasensia & Ingalill Vestman VIP Funktionsmedicin

Vi boostar och förbereder oss inför den stundande våren med grönsaker, bär, örter och växter. Antioxidanter, antinutrienter och läkeväxter är dagens tema. Hur olika växter och svampar kan förhindra sjukdomar och stärka energin. Vi pratar örter, tillskott och näring som befrämjar hälsan.

Ingalill pratar om hur man i Funktionsmedicin kan använda örter, svampar, grönsaker och bär i olika färger för att hindra patologiska mikroorganismer och stödja kroppens eget system för läkning. Eva pratar om läkeväxter, örter, och bär för att hjälpa kroppen att läka enligt gammal beprövad erfarenhet.

Pris: 350:- inkl fika och kursdokumentation.

 

Odla egna läkeväxter

Lördag 4/3 kl 12.30-15.00

Kurs med Eva Olsson, Herbasensia

Nu börjar det klia i de gröna fingrarna! Att odla sina egna läkeväxter är både enkelt och tillfredsställande. Du får tips och råd kring odling och bruk av våra vanligaste och mest användbara läkeörter. Hur förökas de? Vilken växtplats vill de ha? Du får svar på dina frågor vare sig du odlar i rabatt eller kruka.

Är vädret med oss tillbringar vi en stund i Herbasensias trädgård, pratar läkeväxter, tar någon stickling som vi planterar innan vi går in i kurslokalen och planerar för en spännande växtsäsong. Skulle det vara alldeles för kallt stannar vi inne med fröer och sticklingar.

Pris: 350:- inkl fika och kursmaterial

 

Vårstäda kroppen

Lördag 18/3 kl 09.30-15.30  

Kurs med Eva Olsson Herbasensia, Ingalill Vestman VIP Funktionsmedicin & Lena Wahlberg, lymfmassör

En lördag med både teori och praktiska övningar om kroppens fantastiska förmåga att ta hand om och skölja ut slaggprodukter och miljögifter. Vi lär oss ta hand om kroppens reningssystem som hud, lymfa, luftvägar, njurar och mage-tarm.

Eva Olsson berättar om örter som enligt traditionen håller igång kroppens utrensningsorgan och Ingalill Vestman pratar om hur man med hjälp av Funktionsmedicin och livsstil kan stödja kroppens reningssystem. Lena Wahlberg berättar om det bortglömda lymfsystemets viktiga funktion och hur du kan få fart på det.

Vi gör lunchpaus mellan 12-13.

Pris: 700:- inkl förmiddags- och eftermiddagsfika, kursdokumentation

 

Hildegard av Bingen – Lyssna till hennes tankar och dansa till hennes musik

Lördag 1/4 kl 12.30-15.00

Kurs med Eva Olsson, Herbasensia, Frieda Tärn, dansledare i Heliga danser

Välkommen att prova på den helande cirkeldansen i Hildegard von Bingens anda! Dansen har urgamla rötter och symbolik och i de enkla stegen finns kopplingar till livets olika skeden och cykler. Förflytta dig i tid och rum under en timme och dansa för ett gott liv.

Vi tillbringar en lördag i Hildegard av Bingens sällskap. Frieda Tärn leder oss i dans till musik inspirerad av Hildegard och Eva Olsson, hildegardpedagog, berättar om Hildegards liv och hennes råd för bibehållen hälsa.

Max 8 deltagare.

Pris: 400:- inkl fika

 

Maglördag

Lördag 15/4 kl 09.30-15.00

Kurs med Eva Olsson Herbasensia & Ingalill Vestman VIP Funktionsmedicin

En lördag för och om magen.

Låt oss träffas och prata lite skit och bakterier. Hur viktig är magen egentligen för hälsan? Hur ofta går du på toaletten? Vad är läckande tarm? Finns det mat, kosttillskott och örter som kan stödja mag-tarmsystemet? Om 80% av immunförsvaret finns i tarmen, hur kan jag stödja det? Hur vet jag om mikrobiomet är i balans? Vi pratar om intag, upptag och matsmältning, saltsyra, enzymer och varför levern och gallfunktionen är så viktig.

Ingalill Vestman Funktionsmedicinsk praktiker och Eva Olsson örtterapeut går igenom hur olika kost och örter kan stödja kroppens egna funktioner och lindra besvär.

Vi tar lunchpaus mellan 12-13.

Pris: 700:- inkl förmiddags- och eftermiddagsfika, kursdokumentation

 

Vandring i naturens läkande kraft

Lördag 6/5 kl 12.30-15.00

Vandring med Eva Olsson Herbasensia &Ingalill Vestman VIP Funktionsmedicin

Följ med oss ut på en skön promenad i det gröna och ta in naturens läkande krafter med färger, dofter och klorofyll. Vi stannar upp och reflekterar över det som växer och plockar örter till vårt fika. Vi slår oss ner i gröngräset för att lyssna till Eva och Ingalill, som pratar om grönsaker, örter, rötter, bär och hur vi kan ta vara på vad naturen har att bjuda på för vår hälsa och välbefinnande. Tag med något att sitta på, samt en mugg att dricka ur.

Du får meddelande om samlingsplats ett par dagar i förväg.

Pris: 350:- inkl kursdokumentation

 

Örtvandring i naturen

Lördag 20/5 kl 13.00-15.00 och onsdag 14/6 kl 18.00-20.00

Vandring med Eva Olsson, Herbasensia

Att få träffa växterna i deras egen miljö är oslagbart. Vi kan dofta och smaka på dem och känner lättare igen dem när vi möter dem på egen hand nästa gång.

Följ med Eva ut i naturens gröna apotek och skafferi och upptäck alla fantastiska växter vi har runt knuten. Vi vandrar 2-3 km i trakterna kring Ystad och gör täta stopp under vägen för att titta på det som växer. Eva ger tips på användning av växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Med oss hem har vi massor av kunskap och inspiration.

Plats för vandringen meddelas ett par dagar i förväg.

Pris: 280:-